Nimi: Novartis

Kutsumanimi: Anda

Rotu: Puoliverinen

Käyttö: Yleisratsu

Säkä: 168 cm

Syntynyt: 6 vuotta

Skp: Ruuna

Ko VaB/130 cm

Hoitaessa Anda on oikein lupsakka tapaus, voi hoitaa vaikka irti. Kaviot saa puhdistaa ilman ruunan vastaväitteitä ja varusteetkin saa laittaa ilman minkäänlaisia ongelmia. Edes vyötä kiristäessä ei tee tuhmuuksia vaan seisoo paikallaan. Taluttaessa kyllä sitten mielellään karkaa ja on karannutkin monta kertaa ja saanut ruunaa olla etsimässä pitkin teitä.

 

Ratsastaessa Andalla on energiaa vaikka muille jakaa, minkä vuoksi ruuna on ainakin toistaiseksi vain kokeneempien ratsu. Ruunasta ei ainakaan vauhtia puutu missään tilanteessa, Andaa saakin olla muistuttelemassa, että joskus voi hidastaakin. Pää alas ja pukitus-sarjoja voi toisinaan nähdä paljonkin, tarhassa tai tunnilla. Ruunalla vain riittää intoa nuoruutensa vuoksi.

Ruuna osaa kyllä jo paljon koulukiemuroita, kunhan vain malttaa keskittyä eikä huitele häntä viidentenä jalkana miten lystää. Se onkin harvinaisen kaunis näky, kun ruunan saa keskittymään ja tekemään kunnolla esim. pohkeenväistön, avotaivutuksen tai käännöksen.

Esteillä ei ole jarruja ollenkaan. Niistä suunnilleen rynnitään läpi. Ennen kuin edes miettii esteitä ruunan kanssa, pitää olla jonkinlainen kontrolli, muuten tulee pahaa jälkeä. Ruunalla mennäänkin pitkään puomeja ja kavaletteja, maksimissaan 40 cm esteitä niin pitkään, että Anda alkaa olla kontrollissa.

Maastossa ruuna on reipas, mutta kuitenkin rauhallinen. Paitsi jos maastossa laukataan, ruuna syttyy kuin raketti. Maastossa laukatessa oltava kokenut ratsastaja, joka hallitsee ruunan. Muutoin käyntimaastoille tai ravimaastoille voi laittaa melkeinpä kenet vaan ratsastajaksi.

Muuta: Kuolaimena kuparirolleri, esteillä olympiat. Ruoho-ohjan voi laittaa, suojat aina, myös tarhaan. Nahkariimu, jos yhtään epävarma, voi taluttaa ketjunarulla ja ketju turvan ympäri.

Hoitaja: Theodore

Kuva: Pixabay

Anda.jpg